torsdag 28 april 2011

Beslut ang LSS-bostad

Detta är en utredning ang LSS-bostad som jag fick hem i brevlådan idag. 

Utredning:
LSS-insatser


Bakgrund

Samma som tidigare utredning
.

Aktuell situation

Samma som tidigare utredning.


Hjälpbehov

ADL-status utförd av leg. arbetsterapeut.

Följande punkter var med:
-Måltider- äter självständigt, kan laga enklare rätter, blir ibland osäker när hon ska följa ett recept.
-Förflyttning- inga fysiska funktionshinder men tycker inte om att gå ut på kvällen och undviker att gå ut där det finns mycket människor. 
-Kroppsvård- utan anmärkning, självständig. 
-Resor- åker ej med allmänna kommunikationer ensam men har färdtjänst.
-Inköp- föräldrarna handlar. NeeKee känner sig osäker inför att handla själv. 
-Städning- NeeKee dammsuger och plockar undan själv. Ibland hjälper modern till.
-Tvätt- NeeKee tvättar om modern visar henne först.
-Fritid- sitter vid datorn eller tittar på TV, läser, sysslar med sin hund.
-Arbete/studier- har gått grundskola och gymnasieskola men har ej kompletta betyg i gymnasiet. Är beviljad dagligverksamhet och har önskemål om arbete på hunddagis.
-Boende- bor hos modern. Vill i framtiden ha egen marklägenhet i Trelleborg.
-Socialt- Har bra kontakt med sin halvbror och dennes flickvän. God kontakt med morfar och farfar. Har en två år yngre väninna. Har pojkvän.
-Övrigt- osäker, har svårt att ta egna beslut och genomföra dessa. Har verbal förmåga och kommunicerar bra med människor hon känner sig trygg med. Använder gärna dator och sms för kommunikation. Upplever det direkta mötet med okända människor påfrestande och försöker undvika detta.

Funktionshinder

Utredning gjord av leg. psykolog daterad 2009-08

Utifrån psykometrin uppfyller
NeeKee kriterierna enligt DSM IV för Autism.

Bedömmning

Den utredning som nu företagits har framkommit att
NeeKee har diagnosen Autism. Därav omfattas NeeKee av lagens personkrets jml § 1:1 LSS.

Personer som anges i 1 § LSS har enligt 7 § LSS rätt till insatser i from av stöd och service om de behöver sådan hjälp i sin livsföring och om deras behov ej tillgodoses på annat sätt. I form av föreskrifter har Socialstyrelsen preciserat vad som menas med omvårdnad, nämligen att det är fråga om all individuellt anpassad hjälp i den dagliga livsföringen, som för de boende ska ingå i insatsen bostad med särskild service för vuxna. Med individuellt anpassad hjälp i den dagliga livsföringen avses insatser som ska tillgodoses den enskildes psykiska, fysiska och sociala behov, exempelvis hjälp med att äta, dricka och förflytta sig, sköta personlig hygien och klä sig, sköta hemmet, tillreda måltider, göra ärenden och inköp, kommunicera, upprätthåll sociala kontakter och bryta isolering. 


I det ADL-status som leg arbetsterapeut gjort, framgår det att NeeKee kan tillreda måltider, äta självständigt, förflytta sig, sköta personlig hygien och klä sig, kommunicera, städa, upprätthålla sociala kontakter och bryta isolering. NeeKee har ett visst behov av guidning och stöd vid exempelvis tvätt, inköp och i kontakt med okända människor. Detta behov tillgodoses av modern och NeeKee's kontaktperson. NeeKee har själv hittat vägar att kommunicera med okända människor och myndigheter genom datorn på ett sätt som hon känner sig trygg med. Behovet av stöd ochhjälp bedöms inte vara så stort och omfattande att NeeKee är i behov av bostad med särskild service enligt LSS. Den dag NeeKee flyttar till egen lägenhet kan behovet av stöd och hjälp tillgodoses med boendestöd enligt socialtjänstlagen (SoL).

Beslut

att 
NeeKee omfattas av lagens personkrets jml § 1:1 LSS
att behov ej föreligger jml § 7 LSS

att avslå bostad med särskild service jml § 9:9 LSS


Beslutet gäller from 2011-04-20

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar