söndag 25 juli 2010

Skillnad mellan autism och Aspergers syndrom

Vad är det för skillnad på Aspergers syndrom och högfungerande autism? 
En fråga ställd på http://www.handikappupplysningen.se


Svar: 
Aspergers syndrom och högfungerande autism kan båda definieras som autism hos normal- eller välbegåvade personer. Den avgörande skillnaden är utvecklingen under de tre första levnadsåren.
En person med Aspergers syndrom ska i stort sett ha haft en normal språklig och kognitiv utveckling under de tre första åren. En person som har diagnosen högfungerande autism har däremot under sina första levnadsår haft en mer avvikande utveckling, i synnerhet när det gäller tal- och språkutveckling.
När en person med Aspergers syndrom och en med högfungerande autism blir lite äldre, till exempel kommer upp i skolåldern, kan det i många fall vara omöjligt att skilja mellan deras symtomen, trots att de var mycket olika i början av livet. Då kan personen med högfungerande autism passa bättre in på beskrivningen av Aspergers syndrom.


Istället för högfungerande autism är det egentligen mer riktigt att säga högfungerande person med autism. Anledningen är att det är personen som är högfungerande. Högfungerande beskriver alltså inte vilken svårighetsgrad autismen har
.
Aspergers syndrom är en diagnos som finns beskriven med ett antal diagnoskriterier. Högfungerande autism är däremot inte en egen diagnos. Den egentliga diagnosen heter autistiskt syndrom. "Högfungerande" är ett komplement till denna diagnos.



----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Vad är skillnaden mellan asperger och Autism?

Skillnaden mellan dessa två kan verka förvirrande. De är liknande varandra eftersom både de som är autistiska och som har Asperger Syndrom har problem i de tre huvud områden (social kompetens, social förståelse och fantasi). Andra liknelser är att båda ogillar ändringar och har rutiner som de gillar att följa (göra samma saker på samma sätt varje dag). Oavsett, en person med Asperger Syndrom är mer kapabel än en som är autistisk ? detta betyder att du kan klara av saker för dig själv som en person med autism kanske behöver hjälp med. Andra skillnader är att personer med asperger har en normal (eller kanske till och med högre än normal) nivå av intelligens, ett autistiskt barn kan ha problem med att lära sig saker.

Källa: www.comunicera.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar