måndag 4 juli 2011

Intyg av Psykolog

Jag har en samtalskontakt med en psykolog på habiliteringen. Hon skrev ett intyg i juni månad för att jag skulle kunna få LSS-bostad.

Intyg gällande behovet av särskild bostad enligt LSS § 9.

Undertecknad har en samtalskontakt med NeeKee sedan januari 2011. NeeKee har tillsammans med ut fyllt i självskattningsformuläret Senory Profile. Ut har också träffat NeeKee tillsammans med hennes familj för diskussion kring hennes svårigheter.

Vid intervju med NeeKee och hennes föräldrar framkommer att NeeKee är beroende av raka och tydliga instruktioner för att kunna utföra dagliga aktiviteter i hemma. Hon behöver en person som är närvarande och som ger en delinstruktion i taget. NeeKee kan inte självständigt påbörja en aktivitet. Hon kan inte överblicka vad som behöver göras och hon kan inte avgöra vad som är viktigast för stunden. Hon kan ej heller hålla fast vid en aktivitet eller avsluta den på ett tillfredsställande vis utan en närvarande person som stöd. Det är av största vikt att den hjälpande personen ger NeeKee gott om tid att förstå en delinstruktion eftersom NeeKee är utpräglat detaljorienterad. Hon har svårt att strukturera såväl muntliga som skriftliga instruktioner. Hon fäster ofta uppmärksamheten vid ett enkelt ord och associerar vidare kring detta. När hon läser fokuserar hon ofta på stavfel och grammatiska fel och måste läsa igenom en mening flera gånger innan hon förstår innebörden. NeeKee's fokusering på detaljer leder ofta till missförstånd när den hon talar med tror hon förstått, medan NeeKee istället uppfattat en liten del av det som sagts.

NeeKee har alltså påtagliga svårigheter vad gäller exekutiva funktioner: dvs förmåga att planera, överblicka, strukturera, samt påbörja, vidmakthålla och avsluta en aktivitet; samt att kunna bedöma den egna prestationen på ett adekvat sätt. NeeKee har däremot inga svårigheter vad avser att utföra enskilda delmoment under överinseende av en annan människa. Det senare kräver mycket litet vad gäller exekutiva funktioner.

I samtal med NeeKee och hennes familj framkommer också att NeeKee har mycket svårt att hantera vardagliga sociala situationer som att tala i telefon, eller att promenera och hantera mötet med okända personer. NeeKee lämnar ytterst sällan hemmet utan sin mor som stöd. NeeKee är därför i behov av stödjande personal i boendesituationen för att kunna utföra dagliga sysslor som att promenera med hunden eller sköta matinköp, men också för att inte bli isolerad i hemmet.

Sensory Profile är ett statistiskt utprovat instrument som ger information om en persons känslighet för sinnesintryck samt om hur personen agerar i mötet med sinnesintryck. NeeKee's resultat visar att hon har en mycket låg tröskel för sinnesintryck. Hon är känsligare än 98% i en normalpopulation. För att hantera sin känslighet undviker hon plågsamma sinnesintryck så långt möjligt, dvs mer än vad 98% av populationen gör. NeeKee's känslighet innebär ytterligare en belastning på hennes funktioner eftersom hon måste lägga mycket energi och fokus på att hantera och undvika obehagliga sinnesintryck. Hon har också svårt att hantera två eller flera sinnen samtidigt, vilket innebär att hon har svårt att ex ge ögonkontakt och samtidigt lyssna på vad en person säger.

De svårigheter NeeKee uppvisar vad gäller exekutiva funktioner, rädsla för sociala sammanhang, samt hennes låga tröskel för sinnesintryck, är alla mycket vanliga hos personer med diagnosen asperger syndrom och bedöms direkt relaterade till hennes funktionshinder. Undertecknad styrker därför hennes behov av egen bostad enligt LSS § 9.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar