onsdag 13 juli 2011

Vågar jag?

Just sett uppdrag granskning.. vågar jag vara inne på facebook? Eller ens vara uppkopplad på internet? :o
Från svt.se....

Trådlösa nätverk öppnar din dator för kriminella

Publicerad 13 oktober 2010 - 06:00
Din e-post, din inloggning på Facebook, dina bilder och inte minst dina kontokortsuppgifter. Allt ligger lättillgängligt i din dator - om du använder ett trådlöst nätverk.

Idag lägger vi stora delar av vårt mest privata liv i våra datorer. Vi sparar bilder, skriver mejl, chattar, söker information och handlar med våra kontokort.
Samtidigt som vi låser och larmar våra hem och bilar har vi lämnat en stor dörr öppen för kriminella - genom att surfa via trådlösa nätverk.
Med hjälp av den före detta hackaren Dan Egerstad, numera säkerhetskonsult, kan Uppdrag granskning avslöja hur enkelt våra datorer - och våra mest privata uppgifter - på bara några minuter kan hamna i händerna på kriminella.
Trots att nätverken krypterats.
- Shit, vad läskigt, att folk kan kolla på vad jag pratar om med andra, säger Hanna Carlsson i Flyinge, när Dan visar hur hennes krypterade hemmanätverk knäcks på ett par minuter.
Lika enkelt går det hemma hos familjen Fransson i Malmö. De har köpt en särskilt säker router, valt ett lösenord enligt konstens alla regler och trodde verkligen att de säkrat sitt surfande.
- Det är knäckt. Skulle ni ut och handla med kreditkort nu så hade vi fått kreditkortsuppgifterna också, säger Dan Egerstad efter ett par minuters försök.

Eva Fransson och sonen Glen blir helt paffa av uppvisningen.
- Man blir lite rädd också, säger Glen.
Glen och Eva Fransson.
Glen och Eva Fransson.

Utrustningen och programvaran Dan Egerstad använder är enkel och tillgänglig för vem som helst att köpa.
Genom att söka av ett område efter öppna eller krypterade nätverk kan han närma sig ett nätverk han vill attackera.
- Ju större antenn jag har, desto längre ifrån kan jag vara. Det här nätverket sträcker sig 100 meter ifrån huset, så här hade jag kunnat sitta 100 meter härifrån och knäcka nätverket utan att du hade märkt något, säger Dan Egerstad.
"Här hade jag kunnat sitta 100 meter härifrån och knäcka nätverket utan att du hade märkt något."
-Dan Egerstad.

När han väl tagit sig in kan han avlyssna allt viktigt som sker i din dator - utan att du någonsin märker att du haft objudna besökare.
Du har hållit på med datorer och har hackat länge. Finns det fler i Sverige som klarar av att göra det här?
- Det mesta jag använder är fritt tillgängligt på internet. Att testa och göra lite små grejer är relativt enkelt. Det är att göra det i stor skala som är mer avancerat. Men det finns massor av folk som gjort det till sin kriminella bana att aktivt sitta och jaga folk och tjäna pengar på det, säger Dan Egerstad.

Reportrar: Hasse Johansson och Nicke Nordmark

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar